Govor mržnje ili sloboda izražavanja

Nedavno, odnosno juče, me jedan slučaj podstakao da porazmislim o pojmu govora mržnje, koji očigledno mnogi pogrešno tumače… Slučaj koji me na razmišljanje podstakao je na žalost vezan za našu internet zajednicu i okupljalište domaćih blogova (Planeta Srbija) a tiče se ubacivanja bloga nastalog na sada već čuvenom slučaju opstinabor.com. Odnosno, neubacivanja istog na spisak domaćih blogova zbog “širenja mržnje”. Na konkretan slučaj ne treba trošiti reči… svi koji posete blog mogu videti da ni jedan post nema ni nepristojne izraze a kamoli da propagira mržnju…

U stvari problem je sa naslovnom stranom domena koja ima poruku koja deo stanovništva Srbije svakako iritira. A tu već dolazimo do pokušaja objašnjenja pojma “širenje mržnje”. Ako nekome kažete “marš” da li širite mržnju? Da li je širite ako kažete “marš u p***u materinu”? Verujem da dobar deo sviju nas taj i slične izraze relativno često izgovori (ili makar pomisli na njih) u kontekstu neke osobe. Vrlo često i bliske. Da li to znači da istu osobu i mrzite? Smatram da je odgovor na svako od pitanja – ne! Ili što bi rekao Žarko Korać “Ako kažem da su radikali budale, to ne znači da širim mržnju već da sam nekulturan.”

Na kraju, sama poruka sa sajta opstinabor.com može nekome ići na živac, neko može reći da je nekulturna, da vređa, ali ne i da širi mržnju.

You may also like...

No Responses

 1. Pozdrav Marko, mi se jednom upoznasmo u Mobilnom magazinu poodavno, dok sam im ja radio sajt 🙂

  Elem, vec sam pisao o ovome slucaju na svom blogu, i osnovni problem sa tim sajtom jeste njegova naslovna strana, a autor to nece ili ne zeli da shvati.

  Naime, reci “Radikali mars iz ovoga grada” neke ljude ovdje vrijedja, a nekima je simpaticno. Da li je to govor mrznje? Naravno da jeste. Matematicki redukcijom na apsurd, zamijeni rijec “Radikali” sa “Cigani” ili “Jevreji” ili “Balije” ili “Pederi” ili “Zene u crnom” ili sta vec hoces. To se smatra govorom mrznje i isti dan bi gomila njih digla glas protiv takog ponasanja. A pravila moraju da budu ista za sve. A dodatno sto to nije receno kao “mars” u raszgovoru, vec je javno objavljena informacija.

 2. borstale says:

  Već sam u jednom postu na DPT-u rekao, da ako smatram da jedna organizacija petnaet godina uništava (bukvalno i metaforički)moju zemlju, ja ne mogu da im kažem: “E, aj molim vas, nemojte više”, nego da vrisnem: “Dosta bre više, ostavite nas na miru!”, što se srpski kaže: “Marš, bre” i ne iskazuje mržnju već politički stav.
  A inače, kakve veze ima homepage domena sa blogom? Na homepage nemam RSS feed, niti na blogu imam link za taj homepage. Pa čekaj Ziro, na tvom blogu ima više linkova za taj homepage nego kod mene (kod mene se linkuje u jednom postu, ali uz komentar da “tražim pomoć od posetioca bloga da zajedno smislimo suptilniju poruku”.
  A kad kažeš da pravila važe za sve, da li je stvarno potrebno da te podsećam na gomilu blogova sa b-92 koji vređaju sve – od Šešelja, preko Premijera do Patrijarha.

 3. Ivan Jelic says:

  Da, ja sam izbacen sa jedne mailing liste jer sam jedan klerofasisticki tekst prozvao upravo tako. Ovde dolazi to zamena teza. Tolerancija ekstremno desnih frakcija drustva karakterise upravo takva, dok je njihovo prozivanje i javno isticanje pak osobina naprednih koja su vec prevazista razne oblike diskriminacije kao opsteprihvacene stavove.
  A da, evo sada su i ja da blogujem 🙂

 4. Marko says:

  Zdravo Ziro, sećam te se iz Mobilnog magazina 🙂 Na žalost Žika tada nije imao sluha za kvalitetan rad na sajtu…

  Elem, dopustićeš mi da se ne slažem oko istog aršina za političke organizacije i druge tipova grupa ljudi. Političke organizacije su zasnovane na slobodi izbora članova koji žele da se raznim sredstvima međusobno bore za upravljanje opštinom, gradom, pokrajinom… itd. Reći nekoj političkoj grupaciji marš je politička poruka… nekulturna, gruba, iritirajuća, uvredljiva… možda i ispod nekog nivoa, ali i dalje nije govor mržnje…

  Isto se ne primenjuje na narode, nacije, osobe raznovrsnog seksualnog opredeljenja… jer je razlog njihove pripadnosti tim grupama drugačije prirode, odnosno pripadnost dobijaju rođenjem…

  I naš zakon o radiodifuziji je tu prezican: “Član 21.
  Agencija se stara da programi emitera ne sadrže informacije kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili seksualnoj opredeljenosti.” Političke grupe su iz toga isključene.

 5. sale says:

  Mene najviše iritra u ovom slučaju različit aršin za “obične” i blogere sa b-92. Ovo je nisko i sramno od strane osobe koja je odbila da blog o kome pričamo uvrsti u Planetu. Neko je na borstaletovom blogu pametno predložio da se prijavi na b-92, ako mu je baš stalo da ga uvrste i na Planetu, onda ladno može da stavlja montaže tipa “Patrijarh na plaži”. Pa na šta ovo liči?

 6. Ma da… tema je i onako politicka, a ja bas nesto i ne volim da se time bavim. Mozda bas zato sto ne volim reci marsh nekome 🙂

 7. Goga says:

  Demokrate mars iz zemlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *