Hleba i igara

Domaći pretraživač sa slovenačkim mišićima 🙂 (Pogodak) je 18. decembra saopštio informacije o najtraženijim pojmovima na srpskom webu tokom 2006. godine. Kako ne volim da prenosim neobrađene informacije (a i videli ste ih na par drugih blogova ili Planeti Srbija) rešio sam ponudim svoje viđenje interesovanje domaćeg web univerzuma.

Najpre, šampionski pojam oglasi u kombinaciji sa pojmom posao (5. mesto) govori dosta o tome da je internet prepoznat kao mesto gde se lako nalaze oglasi za zaposlenje, ali dosta više govori o tome da ljudima u Srbiji, naročito onim pismenijim (ako odokativno prihvatimo da upotreba računara i interneta govori o pismenosti), treba posao.

Ako pogledamo vicešampiona (horoskop) i pojam na 10. mestu (vremenska prognoza) cela slika postaje malo jasnija… Ili malo mutnija… Zavisi od ugla gledanja. Elem, izgleda da se naši korisnici interneta pouzdaju u “višu silu” da im pomogle u ostvarivanju svojih želja… odnosno u nalaženju posla preko oglasa.

Sex na trećem mestu… Sad je već jasno zašto ovde vlada bela kuga. Dok pretražimo oglase u potrazi za poslom i zamolimo “višu silu” da pomogne ode nam sva energija… A ni onda ne tražimo ljubav (ko je našao najverovatnije nije koristio internet) već čist, životinjski način da oslobodimo višak energije…

Oni sa manjom “alatkom” to nadomešćuju autom (4. mesto) ili mobilnim telefonom (7. mesto), a oni koji nisu uspeli da nađu posao niti su imali sreće sa sexom zainteresovani su za besplatnu ponudu interneta – mp3 (6. mesto), slike (8. mesto) ili igre (12. mesto) za download (13. mesto).

E sad… tu je i onaj deo ljudi koji je došao do posla (sa ili bez pomoći horoskopa i vremenske prognoze) i sad traži informacije o nekretninama (11. mesto) i bankama (15. mesto)… Verovatno u potrazi za informacijama o kreditima. Posebna kategorija su oni koji su tražili Velikog brata. Njih verovatno ima u svim grupama… čak i u onoj koja ima posao od pre Pogotka (previše posla, a premalo vremena dodao bih). Tokom ovih 102/103 dana sam shvatio da je ovaj reality show kao jedna očajno loša sapunica sa koje ne možeš da se “skineš”… pa makar gledao samo izbacivanje subotom.

Na kraju, iz top 15 ostade samo Beograd na 14. mestu. Za to nemam nikakvo objašnjenje…

You may also like...

No Responses

  1. Walker says:

    Zanimljiv analitički pogled na lokalnu search situaciju. Svaka čast!

  2. Mirko says:

    Dopada mi se taj humoristički ton u tekstu…

  1. 05.11.2007.

    […] sajtu BlogOpena je objavljen izbor postova koji ulaze u prvu zbirkicu, a među njima i jedan moj Sad još više jedva čekam subotu pa da knjigicu u’vatim […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *