Podcasting “radionica”

Danas su u prostoru Kulturnog centra Rex Tim Pritlove i Bicyclemark održali nešto što je najavljeno kao podcasting radionica. Zbog najave, očekivao sam nešto drugačiji koncept događaja. U suštini, održano je klasično predavanje tokom kojeg su se Tim i Mark trudili da što više angažuju i publiku, odnosno da dobiju što više pitanja kako bi pojam podcasta objasnili što je više moguće…

Tokom nešto više od 3 časa, bilo je dosta opšte priče o tome šta je podcast, kako se pravi (pokazali su ponešto od opreme koju koriste), kako se smešta na web itd. U suštini na nivou koji bi ljude koji ne znaju previše zainteresovao da saznaju više. Istovremeno, onima koji više znaju, dosta pojmova je bilo poznato i realno bi im korisnija bila prava radionica… Da vide kako se to u praksi radi, a ne samo na primeru softvera i hardvera.

Poslednji deo predavanja je bio posvećen video blogingu (vloging) koji je manje-više pomenut, bez konkretnije priče o programskoj strani. Potom su prikazivali primere, prvenstveno vlogova, koje njih dvojca cene. Potrudio sam se da pokupim linkove, pa ću ih posetiti i naknadno o njima pisati. Za mene je najpozitivniji utisak to da pravljenje podcasta nije bauk (mada me ne interesuje previše), kao i da videocast (vlog) ima smisla raditi… a voleo bih da sam učestvovao u pravoj radionici i da sam se vratio sa praktičnim utiscima.

Uostalom, praktično sve što su oni rekli može se naći na postu u kojem Blogowski objašnjava istu stvar 🙂

You may also like...

No Responses

 1. Pedja says:

  Nije bilo prakse? Kakva je to onda radionica?
  Ja sam skoro radio jednu radionicu baš o podcastingu i svaki učesnik je imao mogućnost da napravi jedan svoj podcast i objavi ga on-line.

 2. Marko says:

  Zato je u naslovu radionica pod navodnicima 😉 Ja sam očekivao nešto tipa radionice kakvu si organizovao. Jeste da ne znam tačno kakva je bila… ali radionica uključuje rad a ne bledo gledanje, uz pitanja predavačima 😉

 3. Pedja says:

  Da u pravu si, Workshop => Atelier => Radionica, podrazumeva da učesnici pored teoretskog znanja steknu i praktično. Čak se u mnogim radionicama stavlja “akcenat” na to praktično.

  Šteta, mada je pohvala da ima bar to 🙁

  P.S.
  Radionicu nisam ja organizovao, samo sam je vodio, ali ne bitno.

 4. Marko says:

  Hmmm… S obzirom da zainteresovani (kojih je svakako bilo više od 15ak prisutnih) nisu učestvovali u pravoj radionici… Mogli bismo organizovati jednu… Ako dolaziš u ove krajeve u nekom narednom periodu 🙂

 5. Pedja says:

  Za velikim zadovoljstvom 😉
  Na žalost ne mogu nikako pre proleća. U aprilu bi trebalo 99% da se pojavim tu, ako nista ne iskrsne 🙁 U svakom slučaju čitamo se pa što da ne i organizujemo nešto kreativno, bilo bi jako interesantno.

 6. Marko says:

  Super super 🙂 Proleće je divno godišnje doba 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *