Ljubav za sve

Gledam sinoć vesti. Doduše ne preterano detaljno, ali dovoljno da ne primetim izveštaj sa konferencije koju je juče održala organizacija Labris. Izgleda da nam je politika samu sebe digla toliko visoko, da ne osnovne stvari ne primećujemo, a kamoli ljudska prava.

A Labris (organizacija za lezbejska ljudska prava) je pokrenuo kampanju Ljubav za sve – protiv nasilja i diskriminacije nad istopolno orijentisanim osobama. Juče je najpre Marija Savić, koordinatorka Labrisa, objasnila ciljeve kampanje i teškoće u njenom organizovanju. Naime, i pored budžeta od 6.000 evra za postavljanje bilborda, nijedna agencija nije htela da ih postavi. Neke su tražile i da Labris pribavi dozvolu Ministarstva za trgovinu i turizam (?!), sa obrazloženjem da kampanja vređa javni red i moral (ili već tako nešto idiotski). Na kraju su uz određene ustupke bilbordi postavljeni. (Postaviću galeriju čisto da vidite šta im se desilo.)

Saša Gajin iz Centra za unapređivanje pravnih studija je nastupa agencija koje poseduju lokacije za bilborde kritikovao, rekavši da krše zakon o oglašavanju kao i da ugrožavaju osnovna ljudska prava ograničavanjem slobode izražavanja, te da bi Labris od već navedenog Ministarstva trebalo da dobije pravnu zaštitu. Potom je Janko Baljak, filmski reditelj, istakao da je borba za ljudska prava seksualnih manjina borba za ljudska prava svakog građanina! Na kraju je Slađana Novaković, direktorka izdavačke kuće Rende, istakla da tolerancija nije posledica prosvetljenja, već dosade. (Citat iz knjige Razgolićeni državni službenik Kventina Krispa.)

Kampanju Ljubav za sve u ovom trenutku čine bilbordi, razglednice, posteri, lifleti… a planirane su javne rasprave tokom središnjeg dela kampanje. Mi koji živimo na internetu kampanji možemo doprineti postavljanjem postova (od kojih ste jedan pročitali skoro do kraja) i banera (pogledajte gore levo), jer samo pričanjem o problemima našeg društva, možemo uticati da se reše. Na konferenciji sam dobio i izveštaj o tome kako mediji prate LGBTTIQ pitanja. Kad ga pogledam, preneću najzanimljivije momente.

You may also like...

No Responses

  1. vladimir says:

    Lepo je videti ovakve vesti na jednom prevashodno IT orjentisanom blogu.

    Pozdrav, Vladimir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *