System.hack() u Srbiji

Tokom naredne nedelje u Srbiji će gostovati izložba hakerske kulture organizovana u saradnji Multimedijalnog instututa iz Zagreba, Kuda.org iz Novog Sada, Rexa iz Beograda, Kiberpipe iz Ljubljane i Kontrapunkta iz Skopja. Izložba System.hack() bavi se istorijom, te širim društvenim i umetničkim značajem domišljatosti kojima su otvarani zatvoreni tehnološki sistemi – oruđa društvene kontrole.

Biće izloženo više hakova (hak je momenat izvrsnosti u programiranju): Orson Wells – Rat svetova, Heath Bunting – Superweed kit, John Draper – Captain Crunch zviždaljka, Richard Stallman – GNU opšta javna licenca, Michael Steil – Linux na Xboxu i probijanje digitalne zaštite CD-a od strane nepoznatnog hakera. Svi posetioci izložbe dobiće katalog sa tekstovima koje su o izloženim hekovima napisali Jonah Brucker-Cohen, Benjamin Mako Hill, Marcell Mars, Tomislav Medak, Ognjen Strpić i McKenzie Wark.

U Novom Sadu je izložbu moguće videti 21. i 22. novembra od 16 do 21h u sobi hotela Mediteraneo (Ilije Ognjanovića 10), a u Beogradu 23. i 24. novembra od 17 do 20h u sobi hotela Kasina (Terazije 25). Kroz izložbu će vas voditi kustosi Tomislav Medak i Marcell Mars.

Povodom obe izložbe biće održan i razgovor “Hakerska kultura – moguća istorija alternativnih budućnosti tehnologija” na kojem će učesnici pokušati da odgovore na pitanje šta je hakovanje kao tehnološka i društvena praksa. U razgovoru će učestvovati Patrice Riemens (socijalni geograf, zagovornik slobodnog softvera i član holandske hakerske grupe Hippies from Hell), Benjamin Mako Hill (programer, borac za slobodni softver i slobodnu kulturu, član upravnog odbora Free Software Foundation i učesnik projekta One Laptop per Child), Marcell Mars (haker i lejmer) i Tomislav Medak (filozof, medijolog i borac za slobodni softver i slobodnu kulturu).

Razgovor će u Novom Sadu biti održan u omladinskom centru CK13 (Vojvode Bojovića 13) 20. novembra u 20h, a u Beogradu u kulturnom centru Rex (Jevrejska 16) 23. novembra u 20h.

You may also like...

No Responses

  1. Saša says:

    Hm, u kojoj sobi hotela “Kasina” će biti izložba? 🙂

  2. Marko says:

    @Saša: To na žalost nemam pojma… Planiram da nakon posla, dakle oko 17.30 tamo banem i vidim šta se dešava 😉 Pretpostavljam da će negde u holu pisati… ili se barem nadam 😀

  3. Sasa says:

    Nadam se i ja :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *