Piratska farsa?

Jučerašnja vest kaže da je IJ osumnjičen da je “bez odobrenja nosilaca autorskih prava, scenariste i reditelja Gorana Markovića i producenta Svetozara Cvetkovića, umnoženu kopiju ‘Turneje’ postavio na sajt ‘rapidserbia’ i na taj način omogućio korisnicima ovog sajta da neovlašćeno preuzmu kopiju filma”.

Ako ovo saopštenje precizno i do kraja opisuje ono za šta su IJ osumnjičili, onda je nemoguće i da dokažu da je kriv. Naime, kao što i vlasnik foruma Rapid Serbia kaže, u pitanju je sajt gde je moguće samo postavljati tekstualne sadržaje. U to spadaju i linkovi koji mogu voditi i ka piratskim sadržajima. Ispada da je IJ “kriv” jer je stavio link ka mestu odakle je moguće skinuti piratsku kopiju filma… Da li se zna ko je film uploadovao i gde (pošto na Rapid Serbia nije mogao) ili je stupidno pogrešno medijima saopšteno za šta je IJ otpužen?

Blog Doba nevinosti daje još jedan pogled na celu priču. I u suštini problemu prilazi sa prave strane i ne izgovara ono što na netu (u digitalnom svetu) sve više počinje da se podrazumeva – aktuelni sistem zaštite autorskih prava jednostavno neće nikada moći da se izbori s internetom te ga treba menjati. Možete pročitati zanimljiv tekst (govor) Coryja Doctorowa koji se dotiče ove teme. Posebno je zanimljivo 4. poglavlje.

You may also like...

4 Responses

 1. Punky says:

  Pitanje je šta je sve tu bilo….

 2. Mislim da razumem sta je u pozadini ove price: ostavljanje linka ka sadrzaju koji je kopiran i distriburian protivzakonito je isto kao da stitis recimo kriminalca? Ili da ti sam ne distribuiras narkotike, ali imas telefon i dajes ga onima kojima on treba?

  Vreme je da se sve to pojednostavi. Samo ne znam tacno kako 🙂

  Ovaj govor lika iz Electronic Frontier Foundation je sav super osim sto je onako mitnikovski ubacena jedna laz medju 4 istine, pronadjite je sami:

  1. That DRM systems don’t work

  2. That DRM systems are bad for society

  3. That DRM systems are bad for business

  4. That DRM systems are bad for artists

  5. That DRM is a bad business-move for MSFT

  😀

 3. Džejn says:

  Ispratila sam celu ovu priču, koliko sam bila u mogućnosti, i ne mogu da se otmem utisku da je u pozadini svega ovoga jedno veliko licemerje. Jedini uslov pod kojim bi g-din Cvetković imao pravo da morališe svima nama o autorskim pravima bi bio da na svom hardu ima 100% licencni softver, da nema nijedan jedini mp3 fajl čiji nema originalni disk, da nema nijedan jedini divx ili narezan disk…

  Svi mi imamo mp3 fajlove. Narezujemo filmove komšijama i kolegama. ‘Oćemo li i mi u zatvor?

  Najbitnije od svega, ako je film dobar, brate, neće mi biti žao da odem u bioskop da ga pogledam. Skinula sam album Alicie Keys nedelju dana pre zvaničnog početka prodaje. I kupila sam original. I nije mi žao.

  A, “Turneju” neću gledati. Iz inata.

 1. 18.11.2008.

  […] ranije komentarisah kod Hermana, ali mislim da tema zavređuje poseban post, iz razloga što se tiče svih, ali SVIH nas – bez […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *