Volite li životinje?

Ako ste najpre pomislili “Da, naročito na roštilju!” verovatno nema svrhe da čitate dalje. Neću ovom prilikom pisati (detaljnije) o mom odnosu prema drugim životinjama (da, ljudi su samo još jedna vrsta životinja), niti obrazlagati zašto poslednje 2 godine uopšte ne jedem meso (i trudim se da idem ka veganskoj ishrani). O tome neki drugi put… Naleteo sam na dve zanimljive vesti, a preporučujem vam i nekoliko filmova…

Poljubac (Foto: {a href="http://www.flickr.com/photos/jarbass/5522598499/sizes/l/in/photostream/" target="_blank"}Jarbas Ribeiro{/a})

Organizacija PETA je krajem godine u tradicionalnom izboru proglasila ženu i muškarca godine. PETA (organizacija koja se bori za prava životinja) svoj izbor vrši među velikim brojem poznatih ličnosti koje svake godine na različite načine doprinose (ili se angažuju na tome) boljitku životinja. A ovogodišnji izbor su Ellen DeGeneres i Tim Gunn.

Ellen je komičarka, glumica, TV voditeljka… Ona i njena žena (glumica Portia De Rossi) su 2008. godine odlučile da prestanu da koriste sve životinjske proizvode, te Ellen od tada u svojoj TV emisiji (The Ellen DeGeneres Show) poklanja značajnu pažnju pravima životinja.

Tim je modni konsultant koji se proslavio učešćem u reality emisiji Project Runway, te njenom spinofu Tim Gunn’s Guide to Style. On je bio narator u videu koji je PETA snimila o surovosti prema životinjama koje se uzgajaju samo radi krzna, a na poslovima na kojima je angažovan (TV emisije, Liz Claiborn) krzno se ne koristi.

Više o PETA ličnostima godine pročitajte ovde.

***

Druga vest se odnosi na nama bliske životinje – delfine. Možda ne bliske po staništu (mada i njihova Zemlja stradava od toga kako je mi koristimo), ali bliske po inteligenciji. Kako u članku na PhysOrg.com piše, prema odnosu veličine mozga i tela delfini su odmah iza ljudi, a pre šimpanza (najbližih rođaka ljudi). Tu možete saznati i da pored ljudi, delfini, čovekoliki majmuni, slonovi i svinje umeju da koriste ogledalo, zatim da delfini umeju da prenose znanje… Neću da razvlačim, ako vas interesuje kliknite.

***

Nekoliko preporuka za gledanje:

I Am an Animal – dokumentarni film o Ingrid Newkirk i organizaciji PETA
Earthlings – dokumentarac o ljudskoj zavisnosti od životinja (nisam uspeo da pogledam više od par minuta); pogledajte ga ovde
Food, Inc. – dokumentarac o američkoj prehrambenoj industriji
Fast Food Nation – igrani film o industriji brze hrane
Home – vizuelno upečatljiv dokumentarni film o našem zajedničkom domu

You may also like...

4 Responses

 1. SanjaKokica says:

  Volim životinje, na žalost 🙁 i jedem ih. Ne znam kako ta dva idu jedno sa drugim, ali tako je. Na svu priču o Delfinima moram da pitam da li si dobio mail koji prikazuje ophodjenje sa onim velikim delfinima u Danskoj, gde se momci dokazuju da postaju muškarci tako što ih kolju u tolikom broju, da more postane crveno? I još su svi ponosni na to krvoproliće!!!

 2. fantazmo says:

  Nisam dobio taj mejl, samo sam čuo za taj običaj. A i oskarovac za dokumentarni film “The Cove” bavi se sličnom temom, samo u Japanu… Sličan običaj, ali vezan za bebe foke postoji u Kanadi… Sve zajedno tuga 🙁

 3. SanjaKokica says:

  http://www.flickr.com/photos/9183672/4190816166/in/set-72157622975190506/ kreni sa ovom, snaći ćeš se već, u svakom slučaju, možeš izguglati kao Danish shame. Strava i užas!

 4. fantazmo says:

  Pogledao sam sa par fotki i ne mogu dalje… Užasno i tužno 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *