Netizeni svih provajdera ujedinite se!

Ne želim da mnogo smaram mojim političko-filozofskim idejama o nacijama, državama itd. Zato pišem kratko i, nadam se, jasno o drugom tipu građanstva… Možda na kraju bude jasno zašto je tu slika šimpanzi i zašto vam predlažem da pogledate film koji pominjem na kraju…

Šimpanze brinu jedni o drugima (Foto: {a href="http://www.flickr.com/photos/craighamnett/2394016065/sizes/o/in/set-72157604421110187/" target="_blank"}Craig Hamnett{/a})

U vreme kada pišem ovaj post polako ističe Svetski dan netizena. Taj dan, 20. januar, posvećen je onima koji svoje postojanje ne žele ili ne mogu geografski ograničiti, već egzistiraju u okviru društva koje stvara i objedinjuje Mreža.

Meni je identifikacija s geografskim odrednicama strana. Kapiram da je nekada bila vrlo logična, ali i tada kao posledica načina komunikacije. Danas brze mrežne veze povezuju ljude, kao što su nekada glasonoše, golubovi itd. Što sporija komunikacija – to uži prostor s kojim se zajednica identifikuje.

Smatram, ili makar želim da verujem, da smo svi mi koji obitavamo na webu netizeni. Da nas se sve više lakše odlučuje na “pripadnost” toj nadgeografskoj kategoriji, a da geografski prostor obitavanja sve više prihvatamo samo kao činjenično stanje.

* * *

Malo praćenja blogosfere, malo guglanja i par rezultata. Ideja za Svetski dan netizena došla je iz Net1zen zajednice (da li konkretno od Darka Kovačevića ili je on samo taj dan uneo u Bloggers Unite bazu…), a nedavno je taj dan najavljen na srpskom (uz moguću definiciju netizena) i engleskom (uz Deklaraciju nezavisnosti cyberprostora).

Pojam netizen smislio je Michael Hauben i o netizenima je sa Rondom Hauben pisao knjigu čiju poslednju verziju, nastalu 12. juna 1996. godine, možete slobodno čitati. A Haubenova definicija netizena se pojavljuje i u interesantnoj knjizi Richarda Barbrooka The Class of the New. Na sajtu Telepolis možete pročitati i članak o Michaelu Haubenu nastao povodom njegove smrti sredinom 2001. godine.

* * *

Umesto cool/geek/nerd uradaka predlažem gledanje fantastičnog Into the Wild. Pa posle možete kometarisati kakve veze ta priča ima sa netizenima…

You may also like...

3 Responses

  1. 05.02.2010.

    […] tekst : Netizeni svih provajdera ujedinite se! Podeli sa prijateljima […]

  2. 08.02.2010.

    […] http://www.trinaest.cc Netizeni svih provajdera ujedinite se CITAT: …….Smatram, ili makar želim da verujem, da smo svi mi koji obitavamo na webu […]

  3. 16.04.2011.

    […] http://www.trinaest.cc Netizeni svih provajdera ujedinite se CITAT: …….Smatram, ili makar želim da verujem, da smo svi mi koji obitavamo na webu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *