Bez muke s Infostanom

Naslov nije navlakuša. Infostan me zaista nije mučio. A odagnao je i moj najveći strah vezan za elektronsko bankarstvo. I pokazao da na mejlove javnih ustanova neko odgovara… i to redovno. Ili sam ja samo izuzetak 😉

Kako platiti račune? (Foto: {a href="http://www.flickr.com/photos/charleshope/54228033/sizes/z/in/photostream/" target="_blank"}Charles Hope{/a})

Priča počinje novembarskom uplatnicom objedinjene naplate, prvom koju Infostan priprema u novom formatu (A4 list) sa puno podataka o obavezama za mesec na koji se odnosi + informacijama o postojećim dugovima. Da nije uveden novi format verovatno ne bih još uvek znao da u Infostanu smatraju da neke račune iz 2009. godine nismo platili… iako ja znam da jesmo.

Online upit stanja i nakon par klikova ustanovim da prošlogodišnji računi za februar i mart nisu evidentirani. Kako sve plaćam preko ebankinga UniCredit banke – pravac tamo. Sporni računi plaćeni 15. aprila (malo kašnjenje ;). Odštampam ja podatke o oba plaćanja i odmah pomislim na čekanje u redu i prazan pogled osobe s druge strane šaltera kada pokažem te neke papire koji ni ne podsećaju na račune overene u pošti…

Na kraju 13. januara odem ja u Infostan. Dugačak red, na sreću za plaćanje, dok za 2 šaltera za reklamacije čekaju svega dve osobe. Deset minuta kasnije šalterski službenik je već pogledao papire, ustanovili smo da je bio naveden pogrešan poziv na broj (obe uplate otišle u jul 2008. godine) i zapisao je da to treba preknjižiti na odgovarajuće mesece. Istog dana sam ebankingom (uz dobru proveru poziva na broj) platio i novi, decembarski račun i rešio da s pisanjem teksta sačekam dok ne vidim kada će online provera stanja pokazati da su sve obaveze izmirene…

To je verovatno i najslabija karika u celom sistemu. Iako se uplate na izvodima iz banke vide već narednog radnog dana, očigledno da negde u informacionom sistemu Infostana postoji ozbiljna zadrška. Naime uplata koja je izvršena 13.01. tek se 25.01. videla kao takva na online upitu stanja. Ali one koje je trebalo preknjižiti još nije bilo.

Tada sam pisao na mejl infostan@infostan.co.rs (ne volim kontakt forme) i u roku od 24h dobio odgovor da su sporne uplate preknjižene na odgovarajuće mesece, a da će za par dana to biti vidljivo i na online proveri stanja. Već sledećeg dana se i to ostvarilo. Mereno odokativnom metodom, potrebno je da prođe 10-15 dana da uplata Infostanu bude vidljiva na njihovom sajtu. Situaciju sa SMS proverom nisam istraživao…

Na kraju, čekam januarski račun (u odgovoru iz Infostana najavljeno mi je da će tu biti navedeno da dugovanje još postoji jer su računi otišli u štampu pre nego što su moje uplate preknjižene) i razmišljam da li je moguće da veza između njihovog informacionog sistema i sajta za proveru uplata bude što bliža realnom vremenu. Siguran sam da može da se napravi, a siguran sam i da Infostan ima novca za to (prema podacima sa APR-ovog sajta svake godine ostvaruje solidan profit). No i bez toga sam zadovoljan jer ebanking radi čak i kada korisnik (tj. ja u ovom slučaju) pogreši prilikom unosa podataka, odnosno kada grešku treba prepoznati i ispraviti.

3 Responses

  1. SanjaKokica says:

    Najzad jedna pozitivna kritika. Ne samo blaćenje svega po redu. Znači, dopada mi se način na koji si uočio problem a pri tom ipak primetio i pozitvne momente u celoj proceduri. Ja sam takodj pristalica ebankinga i sve plaćam na taj način, čak i užinu u školi za decu, porez na imovinu i tako redom. Zašto da se maltretiram po redovima? Sreća, još nisam imala problema, no…videću kako će se rešavati ako kojim slučajem dodje do njih. Čak i vodu i ost.komunalije što uz to idu, plaćam na ovaj način (možda jedina u gradu 😆 jer kada sam ih pitala na koji način da to uradim i da li može, njihova je dir. bila malo u znaku čudjenja…no onda je shvatila da može isto kao i običnom uplatnicom…) Zašto ja da čekam da mi kucaju na vrata?

  2. fantazmo says:

    Hvala 🙂 Nekada sam se praznio kritikujući radi kritikovanja, ali me prošlo pa sam rešio da ako i kritikujem to bude začinjeno pozitivnim elementima… odnosno da ima smisla u kontekstu priče.

  3. SanjaKokica says:

    Po meni kritika je dobra, ako nije zlonamerna, nego u cilju poboljšanja nečega što se popraviti može.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *