Ko je Mary Allen Wilkes?

Malo o žensko-muškim odnosima. Malo o kompjuterima, operativnim sistemima (Ubuntu rulez!), programiranju… ali prvenstveno o ženi koja zauzima veoma važnu ulogu u istoriji razvoja računara. A malo i o Adi Lovelace…

Ada Lovelace (Foto: {a href="http://www.flickr.com/photos/suw/2946464601/sizes/o/in/photostream/" target="_blank"}Nefi{/a})

Pisanje teksta vezanog za Dan Ade Lovelace me iznerviralo. Ideja tog dana je da blogeri 24. marta pišu o ženama koje se bave (ili su se bavile) naukom i tehnologijom. Kada sam krenuo da razmišljam o kojoj bih naučnici mogao da pišem, odmah sam rešio da izbegnem očigledna imena. A onda sam shvatio da iz prve upevam da se setim samo Marije Kiri i Hedi Lamar. Zašto? Da li uopšte treba davati odgovor?! Istorija je selektivna. Brišu se nepodobni, a zapamćeni ostaju samo podobni. A žene su uglavnom nepodobne u zanimanjima koja su muškarci pokušavali da prisvoje.

Ali ne želim da tekst posvetim hejtu o žensko-muškim odnosima. Biće prilike i za to, a Dan Ade Lovelace je tu da problem osvetlimo s pozitivne strane, te da bi blogeri pokušali da ispišu stranice neke nove istorije… A moj doprinos toj istoriji je kratak tekst o Mary Allen Wilkes.

* * *

Mary Allen Wilkes za svojim kompjuterom (Foto: {a href="http://www.digibarn.com" target="_blank"}DigiBarn{/a})

Mary Allen Wilkes je “kriva” za to što danas imamo računare u kućama (i još ponegde). Naravno, nije to uradila sama ali je bila članica malobrojnog tima koji je radio na kompjuteru LINC. Charles Molnar i Wesley Clark su projektovali hardver dok je Mary Allen Wilkes radila na softveru. U fazi projektovanja računara simulirala je operativni sistem LINC-a na kompjuteru TX-2, a potom razvila još nekoliko verzija LINC Assembly Programmea. Poslednja verzija bila je LAP6. Sve to se dešavalo u periodu od 1959. do 1963. godine, na MIT-u u Linkoln laboratoriji. Za to vreme je jedan LINC imala u kući i aktivno ga koristila, zbog čega se smatra da je ona prvi kućni korisnik računara, te da je LINC verovatno prvi personalni računar.

Sa MIT-a je otišla 1965. godine i svoju kompjuterašku karijeru nastavila je na Univerzitetu Vašington u St. Louisu, u Laboratoriji za kompjuterske sisteme. A potom je napustila računarstvo, i diplomirala na pravnom fakultetu. Tokom bavljenja računarima napisala je nekoliko knjiga (ovde nije ceo spisak), osmislila je koncept operativnog sistema kao softvera koji stoji između računarskog hardvera i korisnika, a programere je zadužila asembler-linker modelom koji se i danas koristi za kompajliranje programskog koda.

Pa… setite je se ponekad kad uključite računar ili napišete koji program.

2 Responses

  1. dijica says:

    E, pa, Marko, ne samo da ovo nisam znala, nego si me silno obradovao! To je neka satisfakcija za situacije kad ti pitaš nešto u radnji gde prodaju kompjutere, a prodavac daje odgovor gledajući pri tom ISKLJUČIVO u tvog pratioca, koji je muško pa shodno tome jedini koji može da shvati njegovu tehničku informaciju.

  1. 25.03.2010.

    […] This post was mentioned on Twitter by Marko Herman. Marko Herman said: Sa bloga – Ko je Mary Allen Wilkes? http://tinyurl.com/yd254bn […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *