Ulovio sam (novog) miša

Malo se hvalim i preporučujem jednog finog bluetooth miša. Nikog ne hejtujem, čak ni sebe iako sam kriv za uništenje prethodnog mišonje. Novi radi savršeno, a prethodni je postao bebeća igračka…

Još jedan bežični miš (Foto: {a href="http://www.flickr.com/photos/tudor/6814318309/sizes/l/in/photostream/" target="_blank"}TheGiantVermin{/a})

Obično ne kupujem hardver impulsivno. Nekad i nedeljama/mesecima gledam ponudu, čitam prikaze i testove, pokušavam da nađem neki minimum funkcionalnosti koji mi treba, uz odricanje od onoga što nije bitno da bi se bar malo uštedelo. Ali ponekad mora da se reaguje u trenutku.

Priča počinje u sredu ujutro. Ili možda u utorak uveče kada su mobilni telefon, laptop i miš završili sa mnom u krevetu. Nisu naravno baš celu noć (imam strateški raspoređene police), ali to je samo uvod za jutro tokom kojeg sam, suprotno navikama, laptop uhvatio levom rukom poput nekog poslužavnika, a na njega metnuo mobilni i miša… Desna ruka je baratala vratima i držala nešto (can’t remember). Korak izvan spavaće sobe, miš klizi sa laptopa i uleće direktno u posudu sa vodom za mačke.

Usledila je standardna operacija vađenja baterija (na žalost dalje od toga miš teško može da se rastavi) i smeštanje na sušenje. Čudom, nisam se nervirao, psovao ili štogod slično… Nakon povratka s posla usledilo je sklapanje i iskustveni uvid u to da mišonja i dalje ne radi; nazad na sušenje. Sledećeg jutra (četvrtak pred neradni petak) mi je ulio malo nade: raduckao je dovoljno da isproveravam mejl i obiđem nešto weba, ali je bilo jasno da to nije savršen rad. No očekivao sam da će se tokom dana stabilizovati i da nabavka novog neće biti potrebna… ali na poslu je super radio samo jednu stvar: vodio je kursor na dole desno pod uglom od 45 stepeni. I perspektiva da četiri dana provedem bez funkcionalnog miša poterala me na net i sajt prodavnice najbliže firmi (Desk), a istovremeno me povela i u istraživanje novijih Logitechovih modela (priznajem da ne bih eksperimentisao s nekom drugom markom), odnosno poređenje nano i bluetooth varijanti.

Unakrsno poređenje onoga što nudi Desk i onoga što Logitech pravi, uz dovoljno dobre prikaze bluetooth modela M555b presudilo je da odmah tad, u četvrtak, brže-bolje nabavim novog mišonju. I nisam se prevario. Prethodni saputnik (Logitech VX Nano) bio je prvi miš sa minijaturnim USB primopredajnikom predstavljen pre skoro 3 godine, ali u mojim rukama nešto duže od godinu dana. Radio je baš kako se od miša i očekuje, a dodatne tastere nisam koristio (meni je dovoljan miš s dva tastera i skrol točkićem). Jedina novotarija koja mi je baš prijala je hyper-scroll. Naime, skrol točkić radi dvojako: ili korak po korak s malim otporom ili bez ikakvog otpora za brzo skrolovanje. Zato je to (uz primenu bežične tehnologije) bio najbitniji uslov za naslednika.

Logitech M555b ima hyper-scroll, oblik isti kao V550 Nano koji koristi moja žena, a boja crna da se lepo uklopi s Dell Studio 15 laptopom koji stalno šetam naokolo. Očekivao sam da će (nakon uparivanja za prvu upotrebu) bluetooth imati određenu zadršku u smislu da će nakon startovanja računara miš morati da se opet poveže s njim ili da će im trebati neprijatnih 5-10 sekundi da se međusobno ukapiraju. Ali to se ne dešava: startujem komp i ulogujem se, i nakon 1-2 sekunde miš radi. Pritom radi savršeno na skoro svakoj podlozi (treća bitna stvar pri izboru miša jeste senzor: optički su prevaziđeni a laserski su pravi izbor), jedino noviji Logitechovi modeli s Darkfield tehnologijom rade i na reflektujućim i staklenim površinama… ali niža cena i bluetooth (jedan slobodan USB port) su presudili. (Izbegavaću staklene stolove!)

Na osnovu onoga što sam pročitao jedina mana je relativno kratak vek baterija uz redovnu upotrebu miša. Ali ni 2 meseca meni ne zvuči toliko loše… Ako se punjive dobro pokažu, eto najboljeg rešenja. 🙂 Preostaje još da otkrijem kako da podesim jedan ekstra taster (mada i nije toliko bitno) pošto lomoco i btnx očito rade s USB miševima… Poseban Logitechov softver ne dolazi u obzir: napravljen je za Windows i Mac sisteme, a ja furam Ubuntu već godinama…

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *