Reklame na Facebooku

Iako bi se moglo puno pričati o reklamiranju na Facebooku, kao i na internetu generalno, neću se time baviti. Ovo je kratak tekst vezan prvenstveno za upotrebu jezika… Ali neću ni kukati nad time kako ga (ne)upotrebljavamo…

Puno slova na bilbordu (Foto: {a href="http://www.flickr.com/photos/chrisjohnbeckett/4563204781/sizes/o/in/set-72157594328793979/" target="_blank"}Chris John Beckett{/a})

Umesto kukanja predstavljam kratku galeriju reklama koje sam uslikao na Facebooku. U svakoj od njih bilo mi je nešto neobično, zanimljivo, smešno… Na žalost ne zbog kreativnosti autora tih reklama, već zbog preskakanja bar jednog od bitnih koraka u komunikaciji s potencijalnim klijentima. Naravno da takva komunikacija ne mora biti neuspešna (koliko je potencijalnih klijenata pismeno?!), ali povremeno izgleda ružno…

Pogledajte galeriju: klik na sliku učitava narednu ili se opustite i čekajte da se smenjuju same (ima ih samo 16).

Ja sam ovde primetio loš prevod (neki automatski prevodilac?), “persiranje” na Ti i na Vi (kada tome nije meste), odvajanje navodnika od reči, upotrebu tastature bez čćšđž, pisanje godine bez tačke i broja sa decimalnom tačkom (btw. jeste li primetili da na radiju B92 traže najveći muzički hit prve decenije 21. veka; koliko ja znam ona se završava 31. decembra ove godine pa će puno pesama ostati zanemarano u ovakvom pregledu), upotrebu engleskih izraza kad za tim nema potrebe i još neke kreativne jezičke izlete uz povremeno upečatljive grafičke priloge.

Ako naletite na neki zanimljiv primer, slobodno ga linkujte u komentarima…

APDEJT: Backup, export, import… neke stvari nisu ostale sačuvane.

You may also like...

5 Responses

 1. Zbog novog medija oglašavanje nije tako jednostavno. Sa svakim novim klijentom koji želi ovakvo oglašavanje započnemo dijalog sa malo dužom listom pitanja. Neki se uplaše ali na kraju kada se izvrši analiza svi odu zadovoljni. Mada Facebook ima svoju svrhu u nekim slučajevima ali ne u svim. Dobro zapažanje u svakom slučaju.

 2. Ivan Cosic says:

  Facebook je fantastična platforma iz preko nekoliko razloga od kojih su svakako najbitnije precizno targetiranje i činjenica da ga gotovo svako koristi.

  Problem je mnogo dublji, i nije samo problem reklamiranja na Facebook-u, već je opšteprisutan kako u web novinarstvu tako i u online reklamiranju. Problem je da se kada se odluči da se deo novca iz kampanje odvoji za ovaj vid reklamiranja, samo reklamiranje se “odradi”. U tome je problem.

  Loši primeri:

  Kecman ne putuje u Barselonu
  Pročitajte više i još mnogo sportskih vesti! Ovde.
  * Link vodi na news sajt, ali na sekciju sa vicevima, sa nastavkom “Pucaće iz Beograda” Po meni je ovo dobar fazon, ali sam jako brzo ugasio stranicu, mnogo brže nego što sam na nju i došao.

  Ubijen prilikom pljačke banke, povređena dva prolaznika
  Ovakvi naslovi su česti na twitteru ako pratite B92, ne znam da li sam licemer, ali realno jako je velika razlika da li je Banka opljačkana na Times Square-u ili Holivud Blv. ili na primer na sred Terazija. Na sred Terazija može da se desi da prolazi neko nama drag. Ok verovatno može i negde drugde, ali je meni lokacijska odrednica ovde bitna, ali ne postoji iz potrebe RT-a.

  Glavni problem je, svakako, što nisu očigledni načini kako ovo može da se unapredi. Jedino ličnom inicijativom i boljim primerom. Pa će onda, vremenom, i ostali morati da se prilagode

 3. Ivan says:

  Evo jos jedna za kolekciju…
  http://twitpic.com/1mvhwu

 4. Ivan says:

  Sto vise reklama to vise #fail
  Jelen typo
  http://twitpic.com/1n54kn

 1. 10.05.2010.

  […] This post was mentioned on Twitter by Adresar Blogova. Adresar Blogova said: http://www.trinaest.cc: Reklame na Facebooku http://bit.ly/9U6VJN by blogovnik […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *