Entuzijazam, energija, inspiracija

Nemam nameru da pišem novinarski izveštaj sa konferencije, niti da opisujem predavanja i prenosim utiske o svakom od njih. Svako je u stanju da “nakon bitke bude general”, a sami organizatori su svakako svoji najžešći kritičari… Ne treba im ničije (eventualno) sitničarenje.

Ideje vredne širenja (Foto: {a href=”http://www.tedxbelgrade.com/index.php/sr-YU/dogadjaji/21-dogadjaji/39-tedxbelgrade-2010-xchange-ideas” target=”_blank”}TEDxBelgrade{/a})

 

Moram odmah da se autujem: nisam od onih koji su na TED.com sajtu visili gledajući gomile klipova. Potpuni sam lejmer koji je pre lokalnog događaja za TED čuo usput, verovatno odgledao neki video (ne pamteći odakle je), a na celu ideju se primio tek kada je priprema TEDxBelgrade događaja bila u jeku.

I zašto sam se prijavio, kad već pojma nisam imao? Zato što sam nekako između redova; na osnovu FB stranice, sajta, tvitova, drugih TEDx događaja… zaključio da je to mesto na kojem mogu očekivati punjenje baterija entuzijazma. Taj entuzijazam je čudna biljčica koja me drma kad započnem neki novi projekat (ili makar razmišljam o tome), kad pišem nenaručen tekst ili kad učestvujem u propremi BlogOpena… Poslednjih meseci (možda i godina) te baterije su se uglavnom praznile, a tek povremeno pomalo punile; razni eksterni uticaji jednostavno su me sprečavali da osetim entuzijazam za bilo čime i nešto se i ne sećam kada sam ga pre TEDxBelgrade i imao…

Pravo je pitanje zašto ga zapravo nakon TEDxBelgrade ponovo osećam?! Mislim da odgovor na to pitanje ne daju priče koje smo čuli od raznovrsnih govornic(k)a. Svi su bili zanimljivi na neki svoj način, pa makar njihovi nastupi nisu bili potpuno spremni, upeglani i bez treme… a svoj sud o svakome moći ćete da date kada se na zvaničnom sajtu pojave i video zapisi.

Pravi odgovor su (uvek ispadne tako) ljudi. Između dinamičnih predavanja dobro odmerene dužine (18 minuta), bile su još bolje odmerene pauze. Oko sat vremena za svaku, sa šarenim kartončićima za upisivanje ličnih podataka i zadatkom da se skupi “ruka” od pet boja. (Uzgred, još uvek mi fali plava!) Nas nekolicina je obe pauze provela u Korčaginu, što je za mene bila prilika da pričam s ljudima koje znam od ranije, kao i da upoznam neke nove. Situacija koja mi je pomogla da shvatim da nakon seobe, dugog perioda bez pravog druženja, treba obnoviti životni ritam u kojem lični kontakt s prijateljima zauzima bitno mesto.

Obnavljanje entuzijazma, energije i inspiracije predstavljaju ključni deo mojih budućih aktivnosti. Uspeh zavisi od reorganzacije. Na svaki sledeći TEDxBelgrade (i druge TEDxove) rado ću ići, a u međuvremenu ću pronaći vremena za tweetupove, akcije Piratske partije i druge slične događaje.

* * *

Ako ste stigli do kraja teksta, pročitajte i ostale utiske sa TEDxBelgradea (ako ima još, to Google Blog pretraga nije pronašla):
Debeljuca
Jelena @ Etarget
Coraleene

a pogledajte i zvaničnu galeriju fotografija.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *