Prvi dan, mog prvog biZbuZZa

Prošao je prvi dan konferencije biZbuZZ. Prvi utisak je širok osmeh, najviše zbog gledanja s puno pozitivnih ljudi. Dobar deo njih je bio i na BlogOpenu, ali tamo u ulozi organizatora nisam previše stigao da opušteno komuniciram. Zato je ovo bila super prilika da se podsetim kako konferencija izgleda iz ugla lenjog i zahtevnog gosta.

S obzirom da se predavanja u dve sale preklapaju, nije moguće čuti sve (valjda će biti snimaka), a moj izbor je nastao ka kombinacija želja i razlaza objavljenog i odvijajućeg programa. Slušao sam niz predavanja u glavnoj sali, a pored nekoliko interesantnih priča, i poneke korisne informacije, najjači utisak ostavio je Istok Pavlović. Konkretan, kao i na svom blogu, na primeru sajta Trojka.rs dao je niz vrlo korisnih saveta za bilo koga ko (planira da) se bavi onlajn izdavaštvom.

biZbuZZ 2011 (Foto: {a href="http://www.ftw.rs" target="_blank"}Ivan Minić{/a})

Kako to radi Trojka.rs?

Istokovo predavanje je, u poslednjih nekoliko godina, jedino na kojem sam aktivno pratio, odnosno u laptop beležio ono što sam čuo. Lažem, i na drugim predavanjima i u drugim prilikama sam slično radio, ali tada je to bilo za potrebe pisanja izveštaja. Sad sam zapisivao jer sam osećao da će mi ono što je rekao biti potrebno za dalji rad. A ovde te ideje prenosim ukratko.

  • Odaberite nišu. Ključni savet za one koji bi da pokrenu sajt i žele da zadovolje sve potencijalne posetioce. Umesto da se rasplinete, odaberite užu oblast u kojoj ćete poznati prepoznatljivi.
  • Autori koji (umeju da) generišu baz. Umesto rada s profi novinarima (manje od trećine autora na Trojci je tog profila), radite s ljudima koji imaju teme i umeju da ih napišu tako da privlače posetioce.
  • Umesto pasusa, pišite statuse. Posetioci sajtova prvenstveno skeniraju tekstove, tek se kasnije eventualno udube i u čitanje sadržaja. Zato je bitno da sadržaj bude iscepkan, skoro da je svaka rečenica pasus za sebe. Olakšajte vašim posetiocima da zapamte da su kod vas lako saznali nešto novo.
  • Obratite pažnju na naslove. Razlika između lošeg i dobrog naslova može biti desetostruko veća poseta! A posebnu pažnju privlače brojevi. Trojka planira da uskoro zaposli osobi koja će se baviti samo smišljanjem naslova.
  • Svaka stranica je naslovna. Tradicionalna početna stranica sajta jeste bitna, ali ne posebno. Podjednako je bitna i svaka druga stranica, svaki tekst na čiji će link neko kliknuti na fejsu.
  • Kako pisati za veb? Umesto izmišljanja tople vode, koristili su Yahoo! Style Guide.

Posetite Istokov blog, o delu ovih saveta pisao je opširno. O utiscima s prvog dana, ali i uživo izveštavanje sa drugog pratite kod Ivana Minića i Miloša Petrovića (i Miloša Lekovića).

[quote style=”boxed”]EPP za kraj. Mobilni magazin, časopis u kojem radim, je medijski partner biZbuZZa, a moj boravak na konferenciji omogućio je Telenor.[/quote]

You may also like...

1 Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *