Drugi biZbuZZ dan – pretraživanje i mobilni sadržaji

Prošao je i drugi dan konferencije biZbuZZ, a zahvaljujući buZZket turniru shvatio sam da i uloga učesnika može biti prilično naporna. No, preživeo sam, što potvrđuje i to da u 8 ujutro krećem s pisanjem.

Unapred sam se radovao predavanju Paula Myersa sa BBC-a. Do sad nisam prisustvovao predavanju nekog njihovog stručnjaka koje nije bilo dobro osmišljeno i s kojeg nisam poneo puno novog.

Myers je stručnjak za pretraživanje interneta, a pored što uči druge kako to da rade, neretko kolegama novinarima pomaže da pronađu što više o osobi koja je u tom trenutku vest. Sa nama je podeli više tehnika koje on koristi, a koje obuhvataju upotrebu raznih društvenih mreža (MySpace, Facebook i LinkedIn je koristio tokom demonstracije), Googlea (sa raznovrsnim parametrima za dobijanje preciznijih rezultata), specijalizovanih pretraživača (Pipl)… Ova tema zaslužuje zaseban tekst, pa je ovaj pasus praktično samo tizer.

Delić atmosfere (Foto: {a href="http://www.ftw.rs" target="_blank"}FTW{/a})

Sadržaji za mobilne platforme

Drugo predavanje koje mi je juče dalo puno održao je Bruno Blumenschein, kojega se možda sećate i s BlogOpena (predstavljao je svoj startap Mobni.net).

U medijima se sve više razmišlja o ponudi svojih sadržaja na mobilnim uređajima. B92, Blic i od nedavno Mondo nude svoje aplikacije za Android uređaji, a imaju i verziju sajta prilagođenu bilo kom malom ekranu. No ono gde svi grešimo jeste naše uverenje da korisnici koji nas čitaju preko mobilnog žele isto što i oni koji nas prate preko kompjutera.

Juče smo, od Olge Mirković Maksimović iz Limunda/Kupinda mogli čuti da njihove sajtove sve više ljudi koristi preko mobilnih telefona i pritom veliki broj im pristupa samo tim putem. Lako je zaključiti da su korisnici mobilnih uređaja neki novi korisnici i za medijske organizacije, te da im se treba posebno prilagoditi. Da im je ono što nudimo preko sajtova odgovaralo (ne samo kao sadržaj, već i kao forma), već bismo ih imali.

Dakle, zaključak predavanja jeste da je mobilna platforma drugačiji kanal komunikacije, da mu se sadržaji moraju prilagoditi, te da ni veliki svetski mediji nisu daleko ispred, tako da tu još uvek postoje značajne šanse da idemo u korak s trendovima, a možda i koji milimetar ispred njih. Njegov startap Mobini.net predstavlja kombinaciju mobilnog njuz portala s info servisima i model prodajnih olakšica drugačiji od grupne kupovine. (Ranu alfa verziju možete videti ako na telefonu otvorite test.mobni.net.)

Ja bih uopšteno rekao, iskoristite ono što mobilne platforme pružaju kako biste sadržaje dodatno prilagodili korisnicima. Umesto statičke stranice s vremenskom prognozom – na osnovu lokacije telefona ponudite personalizovanu stranicu koja nema gomilu nepotrebnih podataka za druge gradove. Slično se može učiniti i za TV program: svakom se ponude nacionalne televizije, a na osnovu lokacije još i lokalne… Može se reći – sky is the limit!

Kao i za prvi dan, Ivan Minić, Miloš Petrović i Miloš Leković su uživo blogovali, pa ih možete pratiti danas.

[quote style=”boxed”]EPP za kraj. Mobilni magazin, časopis u kojem radim, je medijski partner biZbuZZa, a moj boravak na konferenciji omogućio je Telenor.[/quote]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *