Gotov biZbuZZ 2011

Sinoć sam se vratio s mog prvog biZbuZZa. Do sad sam prisustvovao velikom broju raznovrsnih konferencija, uglavnom u ulozi novinara koji prati IT dešavanja, i retko kad sam bio oduševljen predavanjima.

S druge strane, biZbuZZ je jedna od najbitnijih domaćih konferencija koja povezuje internet i poslovanje. Pritom to radi na moderan i dinamičan način, pa se tokom tri dana dnevni program odvijao u periodu od 11 do 15 časova, i svaki dan je održano barem 10 predavanja. To znači da nije bilo previše vremena za spavanje, jer i neko dosadno predavanje brzo prođe, a da li je dosadnih uopšte bilo, zapravo ne znam. Ona kojima sam prisustvovao su varirala između dinamično-zabavnog i ozbiljno-informativnog toga.

Predavanja poslednjeg dana

A trećeg dana ovogodišnjeg biZbuZZa uglavnom sam se odmarao od napornog i zabavnog buzzket turnira, pa mi je pažnja popustila.

No ispratio sam Lidijinu priču o kreiranju sajta Informacija.rs i shvatio da za moje buduće planove ne smem da radim ništa sam, već da unapred moram da stvorim jezgro ekipe koja će partnerski zagaziti u dalji rad.

Miloš Đajić je govorio o političkoj komunikaciji na internetu. Za mene je ključna poruka njegove prezentacije ta da moramo isticati pozitivne primere. Ako to ne učinimo, možemo doći u situaciju da sličnih primera neće više ni biti. Pritom, podrška pozitivnim primerima, ne znači i podršku onome što je sadržaj takvog primera. (Ko razume, shvatiće.)

Smartfoni su dobili punu pažnju (Foto: {a href="http://www.ftw.rs" target="_blank"}FTW{/a})

(OFTOPIK) Gledano s druge strane, izgleda mi da je u skorije vreme model ponašanja u slučaju nezadovoljstva nekim proizvodom, uslugom i slično, postao takav da se najpre diže buka po Twitteru i Facebooku, a potom eventualno traži elegantije rešenje. Kao da nam sve više nedostaje strpljenja da najpre direktno zatražimo i sačekamo razrešenje…

Poslednju prezentaciju koju sam slušao održao je Ivan Jelić, tehnički direktor B92.net, koji je pričao o razvoju mobilnih aplikacija. Istakao je kompleksnost takvog posla, s obzirom na veći broj platformi, kao i fragmentaciju unutar nekih od njih (Android na prvom mestu). No, i pored toga, za korisnike je i dalje bolje da dobiju aplikacije razvijene za njihovu platformu, umesto HTML5 aplikacija koje bi trebalo da su univerzalne a još uvek ne rade dovoljno brzo niti elegantno.

Završni utisci

Ono što mi je sad sasvim jasno, biZbuZZ je konferencija koja se ne propušta, i moj je megafail što prethodnih godina nisam dolazio. Sledeće godine neću napraviti takvu grešku.

A utiske o konferenciji možete pročitati kod Ivana Minića (prvi, drugi i treći dan), Miloša Petrovića (prvi, drugi i treći dan), te Miloša Lekovića (prvi, drugi i treći dan). Pored toga, Green Design i Volimradio.rs su preneli svoje utiske.

[quote style=”boxed”]EPP za kraj. Mobilni magazin, časopis u kojem radim, je medijski partner biZbuZZa, a moj boravak na konferenciji omogućio je Telenor.[/quote]

You may also like...

1 Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *