Internet je zajedničko dobro!

Za prvi dan Share2 konferencije imao sam samo jedan cilj – da prisustvujem predavanju Jeremija Zimmermana, predstavnika grupe La Quadrature du Net. Nažalost, format predavanja od po 30 minuta, gde poneki minut otpadne na promenu govornika, nije omogućio širu priču o aktivnostima ove organizacije, ali je Zimmerman makar preneo osnovnu poruku – u toku je rat u kojem je na nama odgovornost da slobodu interneta odbranimo od država i kompanija koje pod raznim izgovorima pokušavaju da nametnu kontrolu i pretvore ga u “TV kanal” jer, kako kaže, “Internet je zajedničko dobro”.

“Pobedićemo pomoću teksta, koda i piksela” (Foto: {a href=”http://www.flickr.com/photos/shareconference/6969725204/sizes/l/in/photostream/” target=”_blank”}Share Conference{/a})

Sajt La Quadrature du Net je obavezna lokacija za sve koje interesuje ova tema, a žele da budu u toku. Tu je o ACTA sporazumu bilo reči mesecima, pa i koju godinu, pre nego što je ta tema došla u žižu interesovanja javnosti, protesta, itd. Pored toga, možete čitati i o net netralnosti, filtriranju interneta, EU direktivama vezanim za ovu oblast, itd. S druge strane, tu je i niz predloga koje LQDN upućuje vlastima, sa ciljem prilagođavanja pravnih sistema tehničkoj i društvenoj realnosti interneta.

* * *

Pored sajta La Quadrature du Net, važan izvor informacija je i sajt European Digital Rights, gde se na dvonedeljnom nivou pojavljuju vesti vezane za oblast digitalnih ljudskih prava, i to iz svih krajeva Evrope, pa i šire.

Tako u aktuelnom izdanju možete saznati da je u Nemačkoj GEMA, organizacija za kolektivnu zaštitu autorskih prava, na sudu dobila spor protiv YouTubea, koji je osuđen kao “pomagač” u slučaju ilegalnog postavljanja video-klipova sa zaštićenom muzikom. Ili da se u Španiji priprema predlog zakona kojim bi organizovanje protesta koji “značajno narušavaju javni mir” postalo kriminalno delo, a pritom se eksplicitno navodi i internet kao sredstvo organizacije protesta.

* * *

Izuzetno je bitno da svi budemo svesni da SOPA, PIPA i ACTA nisu kraj pokušaja da se uvede čvrsta kontrola interneta. Već počinje da se priča o američkom predlogu zakona CISPA, a neprestano se, na raznim krajevima sveta, pojavljuju novi pokušaji. Na nama je da ih na vreme otkrivamo, delimo informacije o njima, sprečavamo…

Pritom moramo biti spremni i na niske udarce sa suprotne strane. Trenutno se ova borba vodi pod okriljem zaštite autorskih prava, ali kako ta taktika polako pada u vodu, SAD pokušavaju da internet kontrolišu pod izgovorom zaštite nacionalne bezbednosti. A jedan od sledećih koraka će svakako biti pokušaj da se slično ostvari u sklopu borbe protiv pedofilije.

Moramo biti spremni i jasno razgraničiti da je slobodna komunikacija na internetu jedno od bazičnih ljudskih prava i da se od njega ne sme odstupiti, a da se protiv pedofilije, za nacionalnu bezbednost itd. treba boriti sredstvima koja neće narušiti naša prava.

You may also like...

1 Response

  1. 01.05.2012.

    […] predavanju kojem sam se najviše radovao već sam pisao, a pored Jeremija Zimmermana, posetio sam još niz prezentacija i pomogao bratu (& Dokukino […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *