Kuvanje tehnosupe

Prošao je i drugi Share. Bio sam na oba. I na oba me ista stvar nervirala – paralelno odvijanje programa u 2-3 sale. I prošle i ove godine nekako su se meni interesantna predavanja preklapala, pa tako nisam čuo sve što sam želeo. No, verovatno je to što meni najviše smeta, zapravo važna osobina Share konferencije, a zapravo festivala gde je veći akcenat na povezivanju ljudi oko iznetih ideja, a manje na pažljivom slušanju baš svakog predavanja.

O predavanju kojem sam se najviše radovao već sam pisao, a pored Jeremija Zimmermana, posetio sam još niz prezentacija i pomogao bratu (& Dokukino ekipi) kad je Share posetio Josif Cvijić, predsednički kandidat u projektu Da se razumemo. (A kad kažem pomogao, mislim na to da sam stajao pored zlatnog HP laptopa čija se baterija punila, dok je Nikša s kamerom zujao po Domu omladine…) I ne slažem se sa nekim mišljenjima da je opalo interesovanje za Share, niti da je lošiji od prošlog. Zreliji je, a najveća razlika jeste nedostatak jednog-dva velika imena koja bi nosila keynote epitet. No, i bez toga program je bio i pun i raznovrstan i samo hejteri nisu mogli naći nešto za sebe.

Anna & Alicja daju recept za “supu” (Foto: {a href=”http://www.flickr.com/photos/shareconference/6975394010/sizes/l/in/set-72157626031362371/” target=”_blank”}Share Conference{/a})

Neću pisati o svemu što sam slušao. Ovaj tekst ću, pored već iznetih opštih utisaka, posvetiti organizaciji TechSoup. Nju su na Shareu predstavljale Alicja Peszkowska i Anna Kuliberda iz poljskog ogranka. TechSoup je globalna organizacija koja “supu” pravi od aktivista, IT stručnjaka & kompanija, te gikova, omogućavajući im da svoja specifična znanja, iskustva, proizvode i potrebe povežu u korisne aktivnosti. Ovaj koncept TechSoup sprovodi od 1987. godine, a uskoro će stići i kod nas u vidu beogradskih NetSquared okupljanja.

NetSquared će se kod nas odvijati jednom mesečno, poslednjeg petka u mesecu, a omogućiće aktivistima da ostvare direktnu komunikaciju sa stručnjacima različitih profila, koji im mogu pomoći u realizaciji ciljeva. Prvo okupljanje je zakazano za 25. maj u 18h u prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju. Najverovatnije će najpre biti reči o tome šta je cilj NetSquared okupljanja, da bi se u narednim mesecima posvetili praktičnijim temama.

Iako ne volim dešavanja koja traže večernji ostanak u gradu, a naročito ne petkom, mislim da je ovo inicijativa koja ima velik potencijal. Zato ću na Dan mladosti biti u CZKDu i nadam se da se vidimo tamo.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *