Vista zaostaje za korak

You may also like...

7 Responses

 1. филмил says:

  Волео бих да неко објасни чему у ствари то (берил) служи.

 2. Marko says:

  @филмил Da, u pravu si 🙂 Ukratko, Beryl je windows manager program poput GNOME-a i KDE-a na primer, koji koristi 3D mogućnosti grafičkih kartica radi zgodnih ali i prenabudženih efekata… Nešto više se može videti ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Beryl_(window_manager)

  A verujem da će u GNUzilli biti više reči o tome kada se pojavi finalna verzija 0.2.0 što se očekuje krajem meseca…

 3. alex says:

  OS X, koji koristim u svakodnevnom radu, vec odavno ima ovakve mogucnosti. Ono sto Beryl nudi su par dodatnih “eye-candy” efekata, ali ce mnogo vode proteci pre nego sto Beryl (ili Compiz) budu na ozbiljnom nivou kao sto je Mac OS X. Ne zelim da smanjujem niciji trud ali vec sam pisao o tome na svom blogu – malo prave inovacije nije na odmet. Sve sto Beryl ima su varijacije na temu.

  Prave inovacije cete imati priliku da vidite kada za koji mesec izadje Leopard 🙂

 4. Ivan says:

  Tacno je da je OS X bio pionir (kada gledamo GNU/Linux/*BSD – Mac – Windows svet) u “accelerated desktop” prici, ali AIGLX i XGL zajedno sa kompozitnim menadzerima poput Beryla, koliko sam upoznat sa OS X-om, mogu da izvedu manje vise istu stvar. Quarz dakle je nesto slicno, mada, koliko zam pratio pricu on je 2D…
  Dakle, Beryl nije “par efekata” vec je pravi kompozitni menadzer koji zajedno sa nekim od OpenGL dodataka sa X server, ili zasebnim X serverom u slucaju XGL-a moze mnogo toga, izmedju ostalog i Expose efekat 🙂 Na kraju, OS X je dobrim delom FreeBSD inside 😉

 5. alex says:

  Hehe, nisam ni rekao da je Beryl “par efekata” vec sam rekao da Beryl kao “inovaciju” nudi svega par efekata koji se ne mogu videti u OS X. Da ne bude zabune, izuzetno mi se svidja izgled i funkcionalnost Beryla (igrao sam se i zapravo koristio compiz u svakodnevnom radu na Linux platformi jedno vreme), ali nigde tu ne vidim inovaciju i novinu – a to je ono sto cini pravu vrednost.

  Pravi problem sa svim tim window manager sistemima na *NIX i Linux platformi, ukljucujuci i Beryl je upravo X server. 😉 Iako je XGL doneo dosta toga, jos uvek nije to *to*..

 6. Ivan says:

  Ni meni se XGL ne dopada preterano, buduci da je zaseban X server, za razliku od AIGLX-a koji je dodatak na X.org. Mislim da od radi dosta dobro, buduci da nije previse hardverski zahtevan. Jako me zanima kako bi recimo OS X radio na masini gde AIGLX+Compiz funkcionisu besprekorno, kada bi naravno bilo moguce instalirati ga (Athlon XP 1700, GF4…). Po meni je najbitnije da je barijera probijena i da accelerated dekstop postoji kao varijanta. Inovacije koje se ticu usability aspekta mogu biti diskutabilne, mada onda dovodimo u pitanje citav “3D” dekstop koncept nezavisno od platforme, buduci da ni na Macu osim Exposea ne vidim preteran uticaj na produktivnost i lakocu koriscenja (mada napominjem da nisam ima dovoljno kontakata da bih tvrdio). Looking Glass mozda ide daleko napred po tom pitanju, ali kazem mozda jer nisam uspeo da dobijem pristojne performanse cak ni na vrlo brzom hardveru.

 7. alex says:

  Moj macbook, na kome se OS X vrti besprekorno, se tesko moze nazvati high-end masinom. Specifikacije mozete videti na apple.com sajtu, al u sustini radi se o Intel Core 2 Duo procesoru sa 1GB radne memorije. Graficka kartica je Intel GMA 950 sa (pazi) 64Mb radne memorije.

Imaš komentar?